A Király Halott egy 2017 óta létező pop-rock csapat. A weboldalon megtalálod zenéinket, képgalériánkat és a webshopunkat is.

Biográfia

A kezdetek

A zenekar legelső életjeleit 2016-ban mutatta, amikor is a banda énekese, Venyige Balázs az első demó felvételeket készítette. Akkori együttesének stílusába nem igazán illettek bele azok az elképzelések, amik ezeket a felvételeket jellemezték, ezért úgy döntött, hogy új zenekart alapít. Korábbi zenekarából két tagot is magával hozott az új formációba, majd felkérte Kozma Zolit, a nyíregyházi hardcore zenei életből ismert dobost, hogy csatlakozzon a formációhoz. Zoli beleegyezett, feltéve, hogy egy zenésztársát ő is magával hozhatja a csapatba. Így került a zenekarba Mile Bence, a zenekar második gitárosa. Mivel Balázs és Bence egy gimnáziumba jártak, az ismerettség és a zenei együttműködés nem jelentett gondot. Már majdnem véglegesnek látszott a zenekar felállása de végül Balázs korábbi zenésztársai úgy döntöttek, hogy külön utakon folytatják tovább és más zenei stílusban próbálkoznak. Így a zenekar végül trió formációban indult el.

Zenekari fotó - 2017
Fotó: Szabo László Ádám

Amíg élek

Miután véglegesnek igérkezett a zenekar formációja, elkezdtek az első anyagon dolgozni. A korábbi demofelvételeket kiszelektálva választották ki azt a három dalt, ami az első kislemezükön, az Amíg élek-en szerepel:

A felvételeket a nyíregyházi MSK Sound Studióban készítették Pál Mihály segítségével, a keverést és masteringet pedig a gyulai No Silence Studios-ban végezte Simon István.

Amíg élek album borító

Az első koncertek

Első koncertjét a zenekar, még a hivatalos megalakulásának évében, 2017 decemberében adta az Alvin és a mókusok előtt, Nyíregyházán. Az este hatalmas sikert aratott, így a következő hetekben a zenekar elkezdte szervezni az új év fellépéseit.
2018-ban számos ismert hazai zenekar társaságában adtak koncertet országszerte, köztük a New Friend Request, Szükségállapot, Orion Dawn, Headstock zenekarokkal. Ugyan ebben az évben meghívást kaptak a kisvárdai LeszFeszt fesztiválra, mely első fesztivál fellépésük is egyben.

A Király Halott - Dürer Kert - 2018
Fotó: Bodár Dávid

Árván maradt gondolat

Egy koncerteket tekintve passzívabb időszak után a zenekar elkezdett dolgozni egy második anyagon. A kislemez előfutára A büszke című daluk volt, melyhez a csapat egy szöveges videót is készített. Ugyan ebben az évben megjelent második kislemezük, amely a korábbiakban említett A büszke című dalon kívül még három, teljesen új dalt és egy akusztikus feldolgozást tartalmazott:

Az anyag hangszeres sávjait otthonukban rögzítették, az énekfelvételt pedig a Stray Heart Records falai között valósították meg Diószegi Kiki-vel. A felvételek keverését és masterelését ezúttal is a No Silence Studios hangmérnökére, Simon Istvánra bízták.
A kislemez az Árván maradt gondolat nevet kapta, ami egyben a második dal címe is a lemezen. A zenekar első videóklipje is ehhez a dalhoz készült, amit Szabó László Ádám rendezett és készített el.

Árván maradt gondolat album borító

2021

Mivel a világjárvány nem tette lehetővé a kislemez koncerteken való bemutatását, a zenekar, év elején egy élőzenés videót készített, melynek az Y Sound Studió adott otthont. A felvételen, az új lemez dalai mellett elhangzik első kislemezük címadó dala is, az Amíg élek. Ugyan ebben az évben a zenekar menedzseri szerepét Szűcs Mihály vette át. Ennek köszönhetően az év harmadik felében számos nagy zenekar, köztük a Road, Lord, Omen és Leander Kills vendégeként léphettek fel. A zenekar második videóklipjének, a Maradj!-nak a megjelenése is ez év végére tehető. A klipet Zsoldos Dávid és Császár Robi készítette, a hangzó anyagot pedig Brucker Bence keverte és masterelte.


Fotó: Berényi Kitti

Új tag a csapatban

A körülményes megalakulásból szerzett tapasztalatok miatt, a zenekar mindig is tartott a csapat kibővítésétől. Ugyanakkor érződött, hogy egy fix tagra, basszusgitáros poszton szükség lenne. Ezt a félelmet sikerült legyőznie a csapatnak akkor, amikor felmerült Botos Gábor (Tupi) neve, mint lehetséges tag a zenekarban. Nagy örömükre Tupi elfogadta a felkérést, így 2022 januárja óta a csapat 4 tagból áll. Tupi, a basszusgitáros poszt mellett aktív része lett a koncertek szervezésének és lebonyolításának is.

A Király Halott új felállás
Fotó: Zsoldos Dávid

2022

A csapat 2022 tavaszán, eleget téve a felkérésnek, útnak indult az AWS társaságában, hogy az országot bejárva, egy öt állomásos vidéki turnén mutatkozzon be. A turnét végül egy kiegészítő koncerttel zárták a Barba Negrában. A zárókoncertet megelőzően a csapatnak lehetősége volt az A38 Hajón is koncertet adni a USEME és a Fatal Error zenekarok társaságában.


Fotó: Berényi Kitti

Folytatjuk...